14 czerwca 2024 r. w godzinach od 10:00 do 15:00 na terenie kampusu URK przy ulicy Balickiej 104
(Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności) odbędzie się „Dzień Mleka".
W trakcie wydarzenia zaplanowano m.in. prelekcje, zwiedzanie strefy wystawienniczej, porady dietetyka , konkursy i zabawy dla najmłodszych, warsztaty tematyczne, a także zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
W „Dniu Mleka” wezmą udział także producenci: ACTINATA Podhalańska Grupa Rolników; MELBA MĘDRALA Spółka Jawna; Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni.
Celem wydarzenia jest promocja projektu w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" i upowszechnienie wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Zadanie finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Projekt badawczy „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego" ma za zadanie zacieśnić współpracę naukowców oraz przedsiębiorców w celu zwiększenia innowacyjności i rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w sektorze mleczarskim. Link do strony projektu.
TEMATYKA
WYSTAW STAŁYCH PODCZAS DNIA MLEKA
MIEJSCE:
przed budynkiem CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I
BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI (ul. Balicka 104)
Wydział
Rolniczo-Ekonomiczny
Wydział
Leśny
Wydział
Hodowli i Biologii Zwierząt
Wydział
Inżynierii Środowiska i Geodezji
Wydział
Biotechnologii i Ogrodnictwa
Wydział
Inżynierii Produkcji i Energetyki
Wydział
Technologii Żywności
Uniwersyteckie
Centrum Medycyny Weterynaryjnej
TEMATYKA I HARMONOGRAM PRELEKCJI W SALI SEMINARYJNEJ CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI (UL. BALICKA 104)
Wydział Technologii Żywności
Wydział Technologii Żywności
Wydział Technologii Żywności
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Wydział Leśny
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Każda prelekcja to okazja do zgłębienia wiedzy na temat mleka i jego roli w naszej diecie i zdrowiu.
TEMATYKA I HARMONOGRAM WARSZTATÓW PODCZAS DNIA MLEKA – (aktualnie brak miejsc – ostatnie wolne miejsca na godz. 11:00 - Prezentacja makaronu z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań)
Warsztaty odbywać się będą na Wydziale Technologii Żywności (ul. Balicka 122) oraz w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (ul. Balicka104).
Oto szczegółowy program:
Oznaczanie
zawartości cukru w napojach za pomocą refraktometru (Wydział
Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj, jak
łatwo możesz zmierzyć ilość cukru w różnych napojach, oraz
dowiedz się, ile "niewidzialnego" cukru spożywasz na co
dzień.
• Miejsce: Sala 0.77
•
Godziny: 12:00 i 13:00
Test
na identyfikowanie zapachów, daltonizm wzrokowy, test szeregowania
zapachu, test szeregowania barwy (Wydział Technologii Żywności,
ul. Balicka 122)
Przetestuj swoje zmysły w
różnorodnych zadaniach związanych z zapachami i barwami.
•
Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Olejki
eteryczne, substancje zapachowe i ich zastosowanie (Wydział
Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Dowiedz się
więcej o olejkach eterycznych i ich różnorodnym zastosowaniu.
•
Miejsce: Sala 1.74
• Godziny: 11:00, 12:00 i
13:00
Analiza
etykiet produktów spożywczych i świadome wybory żywieniowe
(Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Naucz
się, jak analizować etykiety produktów spożywczych i dokonywać
świadomych wyborów żywieniowych.
•
Miejsce: Sala seminaryjna 1.104 w Katedrze Żywienia Człowieka i
Dietetyki
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Prezentacja
makaronu z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań
Zobacz,
jak można innowacyjnie podejść do produkcji makaronu.
•
Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Oznaczanie
ilości białka w jajku za pomocą smartfonu (Wydział Technologii
Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj nowoczesne metody
oznaczania białka w jajkach przy użyciu smartfonu.
•
Miejsce: Sala 1.136
• Godziny: 11:00, 12:00
i 13:00
Prezentacja
produktów liofilizowanych (Wydział Technologii Żywności, ul.
Balicka 122)
Dowiedz się, jak powstają produkty
liofilizowane i jakie mają zalety.
• Dla
kogo: osoby powyżej 12 roku życia (szkoły podstawowe/średnie)
•
Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Sery
twarde i miękkie - dlaczego tak bardzo się różnią? (Wydział
Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj
różnice między serami twardymi a miękkimi.
•
Miejsce: Sala 0.99
• Godziny: 12:00 i 13:00
Produkcja
lodów (Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej
Żywności, ul. Balicka 104)
Zobacz proces produkcji
lodów w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej
Żywności.
• Godziny: 12:00 i 14:00
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.