14.06.2024, godz. 10:00-15:00

Dzień Mleka na URK

14 czerwca 2024 r. w godzinach od 10:00 do 15:00 na terenie kampusu URK przy ulicy Balickiej 104
(Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności) odbędzie się „Dzień Mleka".

W trakcie wydarzenia zaplanowano m.in. prelekcje, zwiedzanie strefy wystawienniczej, porady dietetyka , konkursy i zabawy dla najmłodszych, warsztaty tematyczne, a także zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

W „Dniu Mleka” wezmą udział także producenci: ACTINATA Podhalańska Grupa Rolników; MELBA MĘDRALA Spółka Jawna; Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni.

Celem wydarzenia jest promocja projektu w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" i upowszechnienie wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Zadanie finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Projekt badawczy  „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego" ma za zadanie zacieśnić  współpracę naukowców oraz przedsiębiorców w celu zwiększenia innowacyjności i rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w sektorze mleczarskim. Link do strony projektu.


TEMATYKA WYSTAW STAŁYCH PODCZAS DNIA MLEKA
MIEJSCE: przed budynkiem CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI (ul. Balicka 104)

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

  • Mikroby w mleku i produktach mlecznych
  • Zanurz się w świat mikroorganizmów obecnych w mleku i dowiedz się, jak wpływają na jego jakość.

Wydział Leśny

  • Od mleczy do mleczka, czyli zdrowie z lasu i łąki
  • Poznaj dobroczynne właściwości roślin mlecznych i ich wpływ na zdrowie.

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

  • Tajemnice mleka
  • Poznaj sekrety produkcji mleka i jego znaczenie dla zdrowia.

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

  • Zwierzęta mleczne widziane okiem inżyniera
  • Zrozum techniczne aspekty hodowli zwierząt mlecznych.

Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

  • Świat roślin w mleku

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki

  • Aparaty udojowe - poczuj pulsację
  • Dowiedz się, jak działają nowoczesne urządzenia udojowe i poczuj ich pulsację.
  • Zastosowanie elektronicznego nosa do oceny i kontroli jakości mleka i produktów mlecznych
  • Odkryj, jak technologia wspiera kontrolę jakości mleka dzięki elektronicznemu nosowi.

Wydział Technologii Żywności

  • Mleczna przygoda
  • Porady dietetyka
  • Odkryj fascynujący świat mleka i jego przetworów oraz zdobądź praktyczne porady dietetyczne.

Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej

  • Przez zdrowie zwierząt do zdrowia człowieka

TEMATYKA I HARMONOGRAM PRELEKCJI W SALI SEMINARYJNEJ CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI (UL. BALICKA 104)

  • 10:00 - Wszystko o lodach
  • Poznaj tajniki produkcji lodów, ich rodzaje i smaki.

Wydział Technologii Żywności


  • 10:30 - Wartość odżywcza mleka - fakty i mity
  • Dowiedz się, jakie są prawdziwe wartości odżywcze mleka i obal popularne mity.

Wydział Technologii Żywności


  • 11:00 - „Z Kostkiem po wapń”, czyli produkty mleczne w diecie dla zdrowych kości
  • Odkryj, jak produkty mleczne wpływają na zdrowie naszych kości.

Wydział Technologii Żywności


  • 11:30 - Optymalny mikroklimat obory to szczęśliwa krowa
  • rozum, jak ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków klimatycznych dla krów w oborze.

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji


  • 12:00 - Tajemnice mleka
  • Poznaj sekrety produkcji mleka i jego różnorodne zastosowania.

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt


  • 12:30 - Czy robot wydoi krowę?
  • Zobacz, jak nowoczesna technologia wspomaga hodowlę i produkcję mleka.

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki


  • 13:00 - Pszczoły wracają do lasu
  • Dowiedz się, jak pszczoły i ich produkty wpływają na nasze zdrowie i środowisko.

Wydział Leśny


  • 13:30 - EKO mleko
  • Odkryj, co kryje się za ekologicznym mlekiem i jakie ma korzyści dla zdrowia i środowiska.

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

Każda prelekcja to okazja do zgłębienia wiedzy na temat mleka i jego roli w naszej diecie i zdrowiu.

TEMATYKA I HARMONOGRAM WARSZTATÓW PODCZAS DNIA MLEKA – (aktualnie brak miejsc – ostatnie wolne miejsca na godz. 11:00 - Prezentacja makaronu z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań)

Warsztaty odbywać się będą na Wydziale Technologii Żywności (ul. Balicka 122) oraz w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (ul. Balicka104).

Oto szczegółowy program:

Oznaczanie zawartości cukru w napojach za pomocą refraktometru (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj, jak łatwo możesz zmierzyć ilość cukru w różnych napojach, oraz dowiedz się, ile "niewidzialnego" cukru spożywasz na co dzień.
•    Miejsce: Sala 0.77
•    Godziny: 12:00 i 13:00

Test na identyfikowanie zapachów, daltonizm wzrokowy, test szeregowania zapachu, test szeregowania barwy (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Przetestuj swoje zmysły w różnorodnych zadaniach związanych z zapachami i barwami.
•    Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00

Olejki eteryczne, substancje zapachowe i ich zastosowanie (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Dowiedz się więcej o olejkach eterycznych i ich różnorodnym zastosowaniu.
•    Miejsce: Sala 1.74
•    Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00

Analiza etykiet produktów spożywczych i świadome wybory żywieniowe (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Naucz się, jak analizować etykiety produktów spożywczych i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.
•    Miejsce: Sala seminaryjna 1.104 w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki
•    Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00

Prezentacja makaronu z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań
Zobacz, jak można innowacyjnie podejść do produkcji makaronu.
•    Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00

Oznaczanie ilości białka w jajku za pomocą smartfonu (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj nowoczesne metody oznaczania białka w jajkach przy użyciu smartfonu.
•    Miejsce: Sala 1.136
•    Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00

Prezentacja produktów liofilizowanych (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Dowiedz się, jak powstają produkty liofilizowane i jakie mają zalety.
•    Dla kogo: osoby powyżej 12 roku życia (szkoły podstawowe/średnie)
•    Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00

Sery twarde i miękkie - dlaczego tak bardzo się różnią? (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj różnice między serami twardymi a miękkimi.
•    Miejsce: Sala 0.99
•    Godziny: 12:00 i 13:00

Produkcja lodów (Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, ul. Balicka 104)
Zobacz proces produkcji lodów w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
•    Godziny: 12:00 i 14:00


Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.


opublikowano: 2024-06-12
Komentarze
Polityka Prywatności