16-17 listopada
(Archiwum)

Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze - konferencja

W ramach pierwszej odsłony festiwalu Kultiwarium, promującego współpracę i dialog między kulturami, odbędzie się konferencja naukowa "Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze".

Termin: 16-17 listopada 2013 r.

Miejsce: Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, Rynek Główny 34, IIIp.

Zwyczaje związane z jedzeniem są jednym z najistotniejszych elementów każdej kultury – wpajane od dziecka, sankcjonowane społecznie i religijnie – stanowią dla człowieka nie tylko element codziennego stylu życia, ale także manifest tożsamości. Zwyczaje żywieniowe są zatem i tym, co w istotny sposób różnicuje kultury, stając się nierzadko przyczyną politycznych sporów i nieporozumień.

Konferencja ma na celu ukazać tę różnorodność i przedstawić jej przyczyny zarówno z perspektywy kulturowej, religijnej, jak i psychologicznej, aby – kierując się naczelnym przesłaniem festiwalu – budować relacje pomiędzy kulturami poprzez ich poznawanie i wzajemne zrozumienie.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Planowana jest także publikacja najlepszych referatów w ramach magazynu antropologiczno-społeczno-kulturowego Maska.

Konferencja ma charakter otwarty. Zgłaszanie biernego uczestnictwa nie jest wymagane.

Organizatorzy zapraszają także na warsztaty kuchni całego świata, które odbędą się po konferencji w ramach festiwalu Kultiwarium.



opublikowano: 2013-10-29
Komentarze
Polityka Prywatności