16 grudnia 2010 (czwartek)
(Archiwum)

"Turystyka Wiejska i Promocja Dziedzictwa Kulturowego"- V Ogólnopolska Konferencja na Uniwersytecie Rolniczym

W czwartek, tj. 16 grudnia 2010 r. od godz. 10.00 do 16.30 w Klubie Akademickim „Arka” (Al. 29 Listopada 50) odbędzie się V Ogólnopolska Konferencja „Turystyka Wiejska i Promocja Dziedzictwa Kulturowego”. Organizatorem jest Samorząd Studentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Centrum Kultury Studenckiej UR, Stowarzyszenie Polska Sieć Gospodarcza oraz Stowarzyszenie Twórców Nauki i Kultury „Episteme”.

Poruszane tematy dotyczyć będą m.in. turystyki kulturowej wsi, kultury ludowej, ochrony produktów regionalnych na poziomie UE, możliwości finansowania turystyki wiejskiej czy uwarunkowań rozwoju agroturystyki na Jurze Krakowsko- Częstochowskiej.

W programie zaplanowano konferencję prasową: Jabłko łąckie – nowy produkt regionalny Małopolski. Konferencję poprowadzi Prezes Stowarzyszenia Polska Sieć Gospodarcza – Krzysztof Duda.

W trakcie przerwy między dwoma blokami prezentacyjnymi odbędzie się degustacja produktów regionalnych – jabłka łąckiego, chleba prądnickiego, kiełbasy lisieckiej, gołki i obwarzanków.

Miejsce: Centrum Kultury Studenckiej - 16 grudnia 2010.r godz. rozpoczęcia 10.00
Otwarcie Konferencji:

10.00- JM Rektor UR w Krakowie Prof. dr hab. Janusz Żmija – otwarcie konferencji,

Słowo wstępne Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

-  Słowo wstępne Marszałek Województwa Małopolskiego, 

10.15 - 10.30 Prof. dr hab. Włodzimierz Sady - Prorektor ds. Dydaktycznych i Studenckich - przedstawianie oferty dydaktycznej Uniwersytetu Rolniczego,

10.30 - 10.45 - Dr Janusz Smołucha – Z ziemi włoskiej do Polski –  wiejska turystyka kulturowawokół miast (Wyższa Szkoła Filozoficzno - Pedagogiczna „Ignatianum”)

10.45 - 11.00 - Dr inż.  Ewa Tyran –Turystyka kulturowa wsi jako czynnik rozwoju regionu – (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ),

 11.15 – mgr inż. Aneta Helak – Świechowska - Znaczenie produktów tradycyjnych regionalnych dla rozwoju regionu małopolskiego, (Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geologii, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego),

11.15 -11.30  Mgr Joanna Jakubowska - Łazęcka -  Ochrona produktów regionalnych na poziomieUE - procedura rejestracyjna na przykładzie Chleba Prądnickiego -(Departament Zarządzania Projektami i Programami Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A., wiceprezes  Stowarzyszenia Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych),Konferencja prasowa: Jabłko łąckie – nowy produkt regionalny Małopolski.
Degustacja produktów regionalnych. 

12.00 -12.20 - Prof. dr hab. Czesław Nowak - Turystyka wiejska w Norwegii,  (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie),

12.20 –  12.40 - Dr hab. Wiesław Alejziak – Wiejska turystyka kulturowa (Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie)

12.40 – 13.00 - Dr Arkadiusz Niedziółka –Przyrodniczo – kulturowe uwarunkowania rozwoju usług agroturystycznych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej”,  (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie),

13.00 – 13.20 – dr Katarzyna Jarkiewicz - Kultura ludowa jako źródło inspiracji dla turystyki wiejskiej - (Wyższa Szkoła Filozoficzno – Pedagogiczna „Ignatianum”) 
Obiad. 

14.30 – 14.45 –mgr inż. Krzysztof Maurer  – Jabłka łąckie, - (Wyższa Szkoła Filozoficzno -Pedagogiczna „Ignatianum”),

15.00 - 15.20 - Klaudia Jarosz – Folklor wsi Wierzchosławice i jego rola animacji turystyki - (Wyższa Szkoła Filozoficzno – Pedagogiczna „Ignatianum”),

15.20 – 15. 50 - Mgr inż. Elżbieta Kornalska - Możliwości finansowania kultury i turystyki  wiejskiej – produkt bankowy i aspekty wsparcia UE.    (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie),

16.20 – Zakończenie konferencji

20.30 – uroczysta kolacja  


ostatnia aktualizacja: 2010-12-14
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności