
W czwartek, tj. 16 grudnia 2010 r. od godz. 10.00 do 16.30 w Klubie Akademickim „Arka” (Al. 29 Listopada 50) odbędzie się V Ogólnopolska Konferencja „Turystyka Wiejska i Promocja Dziedzictwa Kulturowego”. Organizatorem jest Samorząd Studentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Centrum Kultury Studenckiej UR, Stowarzyszenie Polska Sieć Gospodarcza oraz Stowarzyszenie Twórców Nauki i Kultury „Episteme”.
Poruszane tematy dotyczyć będą m.in. turystyki kulturowej wsi, kultury ludowej, ochrony produktów regionalnych na poziomie UE, możliwości finansowania turystyki wiejskiej czy uwarunkowań rozwoju agroturystyki na Jurze Krakowsko- Częstochowskiej.
W programie zaplanowano konferencję prasową: Jabłko łąckie – nowy produkt regionalny Małopolski. Konferencję poprowadzi Prezes Stowarzyszenia Polska Sieć Gospodarcza – Krzysztof Duda.
W trakcie przerwy między dwoma blokami prezentacyjnymi odbędzie się degustacja produktów regionalnych – jabłka łąckiego, chleba prądnickiego, kiełbasy lisieckiej, gołki i obwarzanków.
Miejsce: Centrum
Kultury Studenckiej - 16 grudnia 2010.r godz. rozpoczęcia 10.00
Otwarcie Konferencji:
10.00- JM Rektor UR w Krakowie Prof. dr hab. Janusz Żmija – otwarcie konferencji,
Słowo wstępne Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Słowo wstępne Marszałek Województwa Małopolskiego,
10.15 - 10.30 Prof. dr hab. Włodzimierz Sady - Prorektor ds. Dydaktycznych i Studenckich - przedstawianie oferty dydaktycznej Uniwersytetu Rolniczego,
10.30 - 10.45 - Dr Janusz Smołucha – Z ziemi włoskiej do Polski – wiejska turystyka kulturowawokół miast (Wyższa Szkoła Filozoficzno - Pedagogiczna „Ignatianum”)
10.45 - 11.00 - Dr inż. Ewa Tyran –Turystyka kulturowa wsi jako czynnik rozwoju regionu – (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ),
11.15 – mgr inż. Aneta Helak – Świechowska - Znaczenie produktów tradycyjnych regionalnych dla rozwoju regionu małopolskiego, (Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geologii, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego),
11.15 -11.30 Mgr
Joanna Jakubowska - Łazęcka - Ochrona
produktów regionalnych na poziomieUE - procedura rejestracyjna na przykładzie
Chleba Prądnickiego -(Departament Zarządzania Projektami i Programami
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A., wiceprezes Stowarzyszenia
Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych),Konferencja
prasowa: Jabłko łąckie – nowy produkt regionalny Małopolski.
Degustacja produktów regionalnych.
12.00 -12.20 - Prof. dr hab. Czesław Nowak - Turystyka wiejska w Norwegii, (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie),
12.20 – 12.40 - Dr hab. Wiesław Alejziak – Wiejska turystyka kulturowa (Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie)
12.40 – 13.00 - Dr Arkadiusz Niedziółka –Przyrodniczo – kulturowe uwarunkowania rozwoju usług agroturystycznych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej”, (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie),
13.00 – 13.20 – dr
Katarzyna Jarkiewicz - Kultura ludowa
jako źródło inspiracji dla turystyki wiejskiej - (Wyższa Szkoła
Filozoficzno – Pedagogiczna „Ignatianum”)
Obiad.
14.30 – 14.45 –mgr inż. Krzysztof Maurer – Jabłka łąckie, - (Wyższa Szkoła Filozoficzno -Pedagogiczna „Ignatianum”),
15.00 - 15.20 - Klaudia Jarosz – Folklor wsi Wierzchosławice i jego rola animacji turystyki - (Wyższa Szkoła Filozoficzno – Pedagogiczna „Ignatianum”),
15.20 – 15. 50 - Mgr inż. Elżbieta Kornalska - Możliwości finansowania kultury i turystyki wiejskiej – produkt bankowy i aspekty wsparcia UE. (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie),
16.20 – Zakończenie konferencji
20.30 – uroczysta kolacja