Podczas dwóch majowych weekendów wyruszymy w smakowitą kuchenno-kulinarną podróż po 11 wyselekcjonowanych zabytkach Małopolski. Poszukamy między innymi salinarnych śladów i wątków w Bochni, sprawdzimy, jak smakują potrawy z XVII-wiecznego kulinarnego bestselleru Stanisława Czernieckiego, zajrzymy do frydmańskich piwnic winnych, a także odwiedzimy najdonioślejszą stołówkę kombinatu w Nowej Hucie, w której jadali zarówno prości robotnicy, jak i przywódcy krajów socjalistycznych. Wejdziemy też kuchennym wejściem do ukrytych przed widzami pomieszczeń Teatru Słowackiego i Gmachu Głównego Muzeum Narodowego, w tym byłego hotelu Cracovia.
Organizatorzy gwarantują niesamowite doznania kulturalne i kulinarne podczas autorskich oprowadzań, tematycznych spacerów, warsztatów i pokazów kulinarnych. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych i okazji do spróbowania lokalnych przysmaków podczas kiermaszów.
Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to jedyne w swoim rodzaju coroczne święto zabytków, prezentujące bogactwo kulturowe regionu. W czasie dwóch weekendów bezpłatnie udostępniamy kilkanaście tematycznie dobranych zabytków, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, o których opowiadają ich gospodarze i pełni pasji przewodnicy.
Tegoroczne zabytki:
20-21 maja
Podczas Dni Dziedzictwa będą rozdawane specjalnie przygotowana publikacja autorstwa Wojciecha Nowickiego - pisarza, dziennikarza i krytyka kulinarnego. Nie zabraknie też słodkich niespodzianek dla najmłodszych.
Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.