20-21.05.2017

Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego Od kuchni

Podczas dwóch majowych weekendów wyruszymy w smakowitą kuchenno-kulinarną podróż po 11 wyselekcjonowanych zabytkach Małopolski. Poszukamy między innymi salinarnych śladów i wątków w Bochni, sprawdzimy, jak smakują potrawy z XVII-wiecznego kulinarnego bestselleru Stanisława Czernieckiego, zajrzymy do frydmańskich piwnic winnych, a także odwiedzimy najdonioślejszą stołówkę kombinatu w Nowej Hucie, w której jadali zarówno prości robotnicy, jak i przywódcy krajów socjalistycznych. Wejdziemy też kuchennym wejściem do ukrytych przed widzami pomieszczeń Teatru Słowackiego i Gmachu Głównego Muzeum Narodowego, w tym byłego hotelu Cracovia.

Organizatorzy gwarantują niesamowite doznania kulturalne i kulinarne podczas autorskich oprowadzań, tematycznych spacerów, warsztatów i pokazów kulinarnych. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych i okazji do spróbowania lokalnych przysmaków podczas kiermaszów.

Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to jedyne w swoim rodzaju coroczne święto zabytków, prezentujące bogactwo kulturowe regionu. W czasie dwóch weekendów bezpłatnie udostępniamy kilkanaście tematycznie dobranych zabytków, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, o których opowiadają ich gospodarze i pełni pasji przewodnicy.

Tegoroczne zabytki:

20-21 maja

  • Samotnia artystów - dawna pracownia ceramiczna Heleny i Romana Husarskich w Krakowie
  • Centrum Administracyjne kombinatu w Nowej Hucie
  • Dwór Feillów w Woli Zręczyckiej
  • Zamek w Wiśniczu
  • Zabudowa Bochni

Podczas Dni Dziedzictwa będą rozdawane specjalnie przygotowana publikacja autorstwa Wojciecha Nowickiego - pisarza, dziennikarza i krytyka kulinarnego. Nie zabraknie też słodkich niespodzianek dla najmłodszych.

Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.


opublikowano: 2017-05-12
Komentarze
Polityka Prywatności