18 kwietnia 2015 (sobota)
Inauguracja sezonu grillowego na Placu Imbramowskim w Krakowie
Na ten moment Polacy czekają chyba bardziej, niż na jakąkolwiek inną okazję w roku. I oto właśnie nadchodzi – rozpoczęcie sezonu grillowego! Już w najbliższą sobotę, 18 kwietnia, na wydarzenie kulinarne z grillem w roli głównej zapraszają kupcy z Placu Imbramowskiego.
Po pogodowej huśtawce w okolicach świąt wielkanocnych wszyscy mamy nadzieję, że nastanie prawdziwa wiosna. Wreszcie będzie można uruchomić grille i spotkać się w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych, w plenerze, w ogrodach czy na działkach.Ale zanim zasiądziemy do tradycyjnych grillowanych potraw, warto odwiedzić Plac Imbramowski,gdzie w sobotę 18 kwietnia, pomiędzy godziną 10:00 a 14:00, zainaugurowany zostanie krakowski sezon grillowy.
Na co dzień na Placu można zaopatrywać się w znakomite, świeże produkty od lokalnych dostawców,ale w najbliższą sobotę warto odwiedzić go także po to, by poznać ciekawe pomysły na dania z grilla.Głównym punktem programu imprezy będą bowiem pokazy kulinarne, podczas których prowadzący zaprezentują niezwykłe, autorskie przepisy. – Chcemy zainspirować odwiedzających Plac Imbramowski i pokazać im, że spotkanie przy grillu może być prawdziwą ucztą dla podniebienia.Dlatego w menu pokazów kulinarnych znajdą się zaskakujące propozycje dań z grilla, zupełnie inne od tych, do jakich jesteśmy na ogół przyzwyczajeni – zapowiada Marek Sienko, prezes spółki Plac Imbramowski, organizatora imprezy.Co najważniejsze, pokazom towarzyszyć będą degustacje, dlatego każdy będzie mógł posmakować oryginalnych grillowanych specjałów: steków z antrykotu i rostbefu flambirowanych koniakiem albo rybnych szaszłyczków z łososia marynowanego w sosie z czarnego pieprzu oraz z miecznika marynowanego w syropie cytrynowym. Brzmi obiecująco, a jest jeszcze ciekawa propozycja na deser:grillowane jabłka, faszerowane masą z orzechów z pomarańczowym karmelem, podane z niebieskbitą śmietaną o smaku pomarańczowej skórki. Mniam!
Udział publiczności to jednak nie tylko obserwowanie fascynujących pokazów i degustowanie potraw przygotowanych przez mistrzów. W programie wydarzenia znajdzie się też okazja do aktywnego włączenia się grillowanie. Imprezę na Placu Imbramowskim otworzy bowiem kulinarna potyczka dwóch drużyn – pań i panów, zaproszonych spośród publiczności. Ich zadaniem będzie przyrządzenie na grillu jednej potrawy według własnego pomysłu, a każda z drużyn będzie dysponować takim samym zestawem składników do ich przygotowania. Skąd pomysł kulinarnej potyczki pomiędzy żeńską a męską drużyną? Wyjaśnia to Aleksander Zastawnik, wiceprezes spółki Plac Imbramowski:- Zazwyczaj uważa się, że grillowanie to domena mężczyzn. Podczas wspólnej biesiady to na ogół mężczyźni stają mistrzami w przyrządzaniu na grillu karczku, kiełbasek albo piersi z kurczaka.W ramach konkursu będziemy się więc mogli przekonać, czy to faktycznie panowie są mistrzami grillowania? Czy może ich renoma nie jest aż tak zasłużona, a prawdziwymi grillomistrzami okażą się jednak panie?
Pokazy grillowania prowadzić będzie dwóch pochodzących z Krakowa laureatów dwóch edycji programu TVN „Ugotowani”, uczestników wspierać będą krakowscy blogerzy kulinarni,a moderatorem całego wydarzenia będzie dziennikarz Wito Odrobina.
opublikowano: 2015-04-14