9 kwietnia 2014 (środa), godz. 17:00
(Archiwum)

Kolejne spotkanie z cyklu CafeNauka UJ - kuchnia molekularna

Kolejne spotkanie z cyklu CafeNauka UJ - organizowanej przez Uniwersytet Jagielloński - dedykowana będzie właśnie kuchni molekularnej. Spotkanie w Małopolskim Ogrodzie Sztuki rozpocznie się o godzinie 17:00. Wstęp bezpłatny - konieczna rezerwacja miejsc!

W programie:

  • krótka historia kuchni molekularnej - techniki kuchni modernistycznej, mity i fakty,
  • woda jako podstawowy budulec oraz jej rola w kuchni molekularnej,
  • stany skupienia w kuchni molekularnej,
  • temperatura: ciekły azot, suchy lód, sous vide,
  • modyfikacja smaku i zapachu przy pomocy "chemii" w życiu codziennym.

opublikowano: 2014-04-08
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności