DIETETYKA - STUDIA I STOPNIA (stacjonarne i niestacjonarne).Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące
edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak
również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg
zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi.
Profil
kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność
praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień
dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób
dietozależnych.
Absolwent jest przygotowany do:
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
- oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
- zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
- znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
- organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
- prowadzenia edukacji żywieniowej
Rekrutacja przebiega bez przeprowadzania egzaminów wstępnych, a o
przyjęciu decyduje kolejność złożenia wszystkich przewidzianych
regulaminem dokumentów. System ten umożliwia studiowanie wymarzonego
kierunku, bez względu na zdawane na maturze przedmioty. Ilość wolnych
miejsc jest ograniczona.
DIETETYKA I EKOLOGIA ŻYWNOŚCI - STUDIA II STOPNIA (stacjonarne i niestacjonarne).
Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i
ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje
dietetyka. Program studiów przewiduje dwie specjalności:
- DIETETYKA KLINICZNA
- EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA
Absolwent studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna
żywność posiada zaawansowaną wiedzę, umiejętności i kompetencje
społeczne niezbędne do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka,
rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia, przestrzega praw
konsumenta i pacjenta oraz potrafi podjąć współpracę z innymi
specjalistami dla ich dobra. Posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie
fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki, immunologii,
psychologii społecznej, demografii i epidemiologii żywienia. Zna
regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe oraz posiada
zaawansowaną wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i
chorobami dietozależnymi.
Absolwent jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów
spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami
odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia
publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób
niezakaźnych. Absolwent rozumie potrzebę ciągłego poszerzania swojej
wiedzy w celu uaktualniania umiejętności i rozwoju zawodowego. Absolwent
jest przygotowany do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, prowadzenia
badań w zakresie żywności i żywienia oraz kierowania zespołem badawczym
czy terapeutycznym.
O KWSPZ