Młodzi pracownicy naukowi Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymają stypendia o łącznej wartości 80 000 zł na wsparcie ich badań naukowych z zakresu nauk rolniczych, leśnych, społecznych lub pokrewnych.
Dr inż. Krzysztof Buksa z Wydziału Technologii Żywności zajmuje się poprawą jakości chleba, szczególnie żytniego. Chleb ten cechuje się dużymi walorami żywieniowymi oraz profilaktycznymi w leczeniu chorób cywilizacyjnych, a także długo zachowuje świeżość. Celem projektu jest zaproponowanie takiej modyfikacji mąki, która zapewni uzyskanie pieczywa żytniego o optymalnych parametrach jakościowych. Temat pracy badawczej: "Wpływ czynników utleniających na wartość wypiekową mąki żytniej".
Naukowcy otrzymali po 25 tys. zł z funduszu p.p. Wagów. Komisja wyróżniła ponadto trzech młodych pracowników uczelni, przyznając im stypendia o wartości 10 tys zł.
Dr inż. Marcin Pietrzykowski z Wydziału Leśnego analizuje akumulację węgla w ekosystemach powstających na rekultywowanych dla leśnictwa terenach pogórniczych. Jego praca ma ocenić rolę lasów Polski w wychwytywaniu CO2. Dr inż. Agnieszka Polichn- Latawiec z Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji bada wpływ osadów dennych na jakość wody. Dr inż. Aneta Grabowska z Wydziału Ogrodniczego identyfikuje wpływ stresu termicznego i świetlnego w fazie rozsady na morfologię i rozwój roślin brokułu.
Jak poinformowała rzeczniczka prasowa UR Izabella Jachimczyk, o przyznanie stypendium mogli ubiegać się pracownicy UR ze stopniem naukowym doktora (uzyskanym w ciągu ostatnich pięciu lat), dla których Uniwersytet jest podstawowym miejscem zatrudnienia. Dodatkowym kryterium był wiek - do 35 lat. Wszyscy zainteresowani musieli złożyć w Dziale Nauki i Współpracy Międzynarodowej swój życiorys naukowy, opis aktualnie prowadzonych badań wraz z opinią bezpośredniego przełożonego na temat zasadności podejmowanych badań oraz wyniki swojej oceny okresowej. Komisja przyznała 5 stypendiów o łącznej wartości 80á000 zł, środki wypłacane będą naukowcom przez 10 miesięcy.
Było to trzecie już wręczenie nagród dla młodych pracowników krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego. (PAP)