Miejsce: Restauracja Salvia
Kraków, ul. Aleksandra Lubomirskiego 24
Cena biletu Normlany: 336 PLN
Kurs “Wino od podstaw” odczarowuje świat win. Uczymy jak degustować wino bez potrzeby znajomości tajników enologii. Bez niepotrzebnego zadęcia dzielimy się z Państwem wiedzą i doświadczeniem praktycznym, zachęcając do rozpoczęcia przygody z winem, która może trwać całe życie.Cel szkoleniaW sposób przystępny i na luzie uczymy jak czerpaćradość z degustacji wina. Kurs “Wino od podstaw” to swoistezaproszenie do przygody ze światem win. Przygody angażującejzmysły, pozwalającej odkryć własne preferencje smakowe oraznauczyć się najważniejszych zagadnień związanych zprofesjonalną degustacją wina.Podczas szkolenia dowiedzą się Państwo między innymi:Jak rozmawiać z sommelierem w restauracji?Dlaczego sommelier pije Wasze wino?Czy to prawda, że wino im starsze tym lepsze?Dlaczego nie podawać wina w temperaturze pokojowej?Czy butelka z zakrętką oznacza, że wino jest tanie.Czy wina z marketów nadają się do picia?Czy rozmiar i kształt kieliszka mają znaczenie?Jak doskonalić umiejętności sensoryczne.Na jakie informacje warto zwrócić uwagę wybierając wino?MetodologiaZajęcia obejmują teoretyczne wprowadzenie do degustacji, oraz ćwiczenia praktyczne z sensoryki. Uczestnicy zaczną od wąchania zestawu wzorców aromatycznych, aby rozwinąć swoją zdolność rozpoznawania i nazywania bukietów win. W drugiej części szkolenia degustowane będą jednoszczepowe wina z różnych odmian winorośli i regionów pochodzenia, charakteryzujące się łatwo rozpoznawalnymi aromatami i smakami.Prowadzący - Michał JancikSommelier z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży winiarskiej, jest ekspertem w prowadzeniu degustacji win i alkoholi. Jako doświadczony wykładowca sensoryki w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego i współpracownik wiodących importerów w Polsce, Michał dzieli się wiedzą o winach dopasowując poziom przekazu do oczekiwań słuchaczy.Posiadacz certyfikatów WSET4 Diploma in Wines and Spirits, CMS Certified, Sommelier Profesjonalny Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.Absolwent studiów na kierunku Zarządzanie Przedsiębiorstwem na Uniwersytecie WSB w Poznaniu. Mistrz Polski Sommelierów z roku 2000 oraz reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy Sommelierów. Potwierdzenie przekazanej wiedzyUczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia Kursu Degustacji Win “Wino od podstaw”.Czas trwania: 3 godzinyIlość degustowanych win: 8Informacje dodatkoweKurs ma charakter interaktywny, w zależności od stopnia zaangażowania uczestników, czas trwania oraz ilość degustowanych win może się zwiększyć - prowadzący zawsze ma coś extra w zapasie.Maksymalna liczba uczestników: 24 osobyWymagania: Ukończone 18 latZapraszamy Państwa do zdobycia praktycznej wiedzy, która otworzy przed Wami drzwi do fascynującego świata win!Kurs jest dedykowany dla osób, które chcą zrozumieć ogólne zagadnienia związane z degustacją wina bez angażowania znacznych zasobów czasowych i środków finansowych.To również pozycja obowiązkowa dla osób zajmujących stanowiska managerskie, do których obowiązków należy organizacja spotkań biznesowych w restauracjach lub reprezentowanie firmy podczas wydarzeń towarzyskich.Bilet na kurs degustacji win stanowi znakomity pomysł na prezent!
Cena biletu Normlany: 336 PLN