6. marca w Krakowie rozpocznie się piwna rewolucja. Przegląd polskiej sceny browarów rzemieślniczych odbędzie się w Fabryce w pierwszy weekend marca.
Pierwsza edycja Craft BeerWeek zrzeszy około 15 polskich browarów i krakowskich multitapów. Ze 100 kranów popłyną najlepsze polskie piwa rzemieślnicze. Na imprezie nie zabraknie doświadczonych rzemieślników, takich jak ekipa browaru Pinta czy Doctor Brew, ale też znajdą swoje miejsce debiutanci, których reprezentować będzie, między innymi, krakowskie Beer City oraz Browar Dukla, debiutujący w lutym tego roku.
Miłośnicy piwa rzemieślniczego z pewnością będą chcieli produktów wszystkich browarów, dlatego Craft BeerWeek potrwa aż 3 dni. Organizatorzy nie zapomnieli też o odpowiednich przekąskach - w trakcie imprezy będzie można spróbować potraw przedstawicieli lokalnej gastronomii. Swój udział w wydarzeniu potwierdził już słynne Streat Slow Food.
CRAFT BEERWEEK
Przegląd polskiej sceny browarów rzemieślniczych.
Fabryka, Zabłocie 23, Kraków
Jednorazowy wstęp na festiwal: 5 zł
6 marca: 14:00-01:00; 7 marca: 12:00-01:00, 8 marca: 12:00-20:00
Piwne festiwale to zagranicą chleb powszedni, tak samo jak szeroka dostępność piw rzemieślniczych. W Polsce rewolucja piwna nabiera takiej szybkości, że nawet najbardziej wytrwali nie są w stanie spróbować każdej nowości. Nie ma się czemu dziwić, gdyż w samym roku 2014 miało miejsce ponad pół tysiąca premier(!) Ideą przeglądu piw rzemieślniczych jest pokazanie bogactwa polskiej sceny craftowej i piwnego profilu Krakowa. Nie każdy wie że w Kraju nad Wisłą mamy już do zaoferowania praktycznie każdy styl piwa istniejący na świecie.Kluczową częścią naszej misji jest edukacja, dlatego festiwal ten kierujemy do osób, które nie wiedzą o istnieniu piw rzemieślniczych. Ideał piwa natomiast upatrują w piwie regionalnym lub (co gorsza) koncernowym. Chcemy by konsumenci weszli w rolę piwnych ekspertów i wybrali najlepsze piwo festiwalu, co więcej będzie można uczestniczyć w interesujących wykładach i kursach prowadzonych przez znanych blogerów i ekspertów piwowarstwa.