24 listopada 2007 (sobota)
(Archiwum)

Wystawa winiarzy z Republiki Czeskiej

Szanowni Państwo, wielbiciele dobrego wina, zapraszamy Państwa na degustację win oraz na narodową wystawę winiarską Republiki Czeskiej podczas targów ENOEXPO 2007 w Krakowie, które odbędą się w dniach 22-24 listopada 2007 r. (Targi Kraków, ul. Centralna 41A).

Podczas targów odbędzie się prezentacja trzynastu firm winiarskich z regionu winiarskiego Morawa oraz ponad stu win.

 

Uprawa winorośli na Morawie ma ponad tysiącletnią tradycję. Niektórzy historycy datują początki uprawy winorośli na naszym terenie nawet na trzeci wiek naszej ery, kiedy u podnóży Pálavy wybudowali swój obóz legioniści z X legii rzymskiej. Wśród znalezisk archeologicznych były noże winiarskie, można więc przypuszczać, że Rzymianie przynieśli na południe Morawy - podobnie jak do innych kolonii - wraz ze swoją kulturą także produkcję wina.

 

Współczesne winiarstwo nawiązuje do nowożytnych tradycji średniowiecza. Wówczas król czeski Karol IV sprowadził sadzonki szlachetnych odmian burgundzkich, którymi obsadzano winnice w okolicach Pragi, skąd przeniesiono winiarstwo na Morawę.

 

W połowie XIX wieku na Morawie było prawie trzydzieści tysięcy hektarów winnic. Obecnie winorośl uprawia się na około osiemnastu tysiącach hektarów. Zawsze dokładnie wybierano miejsca do zakładania winnic - także teraz winiarze uprawiają winorośl w najlepszych lokalizacjach, dzięki czemu powstają tu wyjątkowe wina najwyższej jakości. Dowodem tego są również liczne sukcesy morawskich win na wystawach międzynarodowych. Tylko w tym roku morawscy winiarze otrzymali na wystawach międzynarodowych w sumie 145 nagród, w tym jeden Wielki Złoty Medal podczas Vinitaly we włoskiej Weronie i 19 złotych medali na wystawach Vinalis International Paris, Concours Mondial de Bruxelles, MUNDUSvini 2007 i AWC Vienna 2007.

 

Morawa ma wspaniałe warunki do uprawy białych odmian, a białe wino to dwie trzecie produkcji. Morawskie wina są charakterystyczne ze względu na ciekawy bukiet, bogate substancje ekstraktywne i harmonijne połączenie pełnego smaku ze świeża kwasowością białych win. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się wina czerwone, które dzięki nowoczesnym technologiom produkcji są pełne i wyraźne, ale jednocześnie delikatne i aksamitne i wyróżniają się przyjemnym owocowym zapachem.

 

Najpopularniejszymi białymi odmianami są Müller Thurgau, Ryzlink vlašský i Veltlínské zelené, a ciemną odmianą - typowe dla Morawy Svatovavřinecké.

 

Na Morawie prowadzi się także uszlachetnianie winorośli, spośród odmian z morawskich szkółek możecie Państwo spróbować win uprawianych tylko na Morawie. Należy do nich odmiana Pálava, krzyżówka odmian Müller Thurgau i Tramín, oraz nowa odmiana Aurelius, która powstała poprzez skrzyżowanie odmian Neuburské i Ryzlink rýnský. Interesująca jest także odporna na choroby odmiana Malverina, która jest uprawiana na Morawie na zaledwie 15 hektarach winnic. Odmiana ta jest odpowiednia do produkcji biowina.

  

Serdecznie zapraszają Państwa czescy winiarze i Narodowe Centrum Winiarskie, organizator czeskiej prezentacji winiarskiej podczas ENOEXPO 2007.

 

Szczegółowe informacje, włącznie z listą firm winiarskich biorących udział w targach, znajdziecie Państwo na stronach internetowych www.wineofczechrepublic.cz.


ostatnia aktualizacja: 2007-11-14
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności