
Szanowni Państwo, wielbiciele dobrego wina, zapraszamy Państwa na degustację win oraz na narodową wystawę winiarską Republiki Czeskiej podczas targów ENOEXPO 2007 w Krakowie, które odbędą się w dniach 22-24 listopada 2007 r. (Targi Kraków, ul. Centralna 41A).
Podczas targów odbędzie się
prezentacja trzynastu firm winiarskich z regionu winiarskiego Morawa oraz ponad
stu win.
Uprawa winorośli na Morawie
ma ponad tysiącletnią tradycję. Niektórzy historycy datują początki uprawy
winorośli na naszym terenie nawet na trzeci wiek naszej ery, kiedy u podnóży
Pálavy wybudowali swój obóz legioniści z X legii rzymskiej. Wśród znalezisk
archeologicznych były noże winiarskie, można więc przypuszczać, że Rzymianie
przynieśli na południe Morawy - podobnie jak do innych kolonii - wraz ze swoją
kulturą także produkcję wina.
Współczesne winiarstwo
nawiązuje do nowożytnych tradycji średniowiecza. Wówczas król czeski Karol IV
sprowadził sadzonki szlachetnych odmian burgundzkich, którymi obsadzano winnice
w okolicach Pragi, skąd przeniesiono winiarstwo na Morawę.
W połowie XIX wieku na
Morawie było prawie trzydzieści tysięcy hektarów winnic. Obecnie winorośl
uprawia się na około osiemnastu tysiącach hektarów. Zawsze dokładnie wybierano
miejsca do zakładania winnic - także teraz winiarze uprawiają winorośl w
najlepszych lokalizacjach, dzięki czemu powstają tu wyjątkowe wina najwyższej
jakości. Dowodem tego są również liczne sukcesy morawskich win na wystawach
międzynarodowych. Tylko w tym roku morawscy winiarze otrzymali na wystawach
międzynarodowych w sumie 145 nagród, w tym jeden Wielki Złoty Medal podczas
Vinitaly we włoskiej Weronie i 19 złotych medali na wystawach Vinalis
International Paris, Concours Mondial de Bruxelles, MUNDUSvini 2007 i AWC Vienna
2007.
Morawa ma wspaniałe warunki
do uprawy białych odmian, a białe wino to dwie trzecie produkcji. Morawskie wina
są charakterystyczne ze względu na ciekawy bukiet, bogate substancje
ekstraktywne i harmonijne połączenie pełnego smaku ze świeża kwasowością białych
win. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się wina czerwone, które dzięki
nowoczesnym technologiom produkcji są pełne i wyraźne, ale jednocześnie
delikatne i aksamitne i wyróżniają się przyjemnym owocowym
zapachem.
Najpopularniejszymi białymi
odmianami są Müller Thurgau, Ryzlink vlašský i Veltlínské zelené, a ciemną
odmianą - typowe dla Morawy Svatovavřinecké.
Na Morawie prowadzi się
także uszlachetnianie winorośli, spośród odmian z morawskich szkółek możecie
Państwo spróbować win uprawianych tylko na Morawie. Należy do nich odmiana
Pálava, krzyżówka odmian Müller Thurgau i Tramín, oraz nowa odmiana Aurelius,
która powstała poprzez skrzyżowanie odmian Neuburské i Ryzlink rýnský.
Interesująca jest także odporna na choroby odmiana Malverina, która jest
uprawiana na Morawie na zaledwie 15 hektarach winnic. Odmiana ta jest
odpowiednia do produkcji biowina.
Serdecznie zapraszają
Państwa czescy winiarze i Narodowe Centrum Winiarskie, organizator czeskiej
prezentacji winiarskiej podczas ENOEXPO 2007.
Szczegółowe informacje, włącznie z listą firm winiarskich biorących udział w targach, znajdziecie Państwo na stronach internetowych www.wineofczechrepublic.cz.