11 marca 2007 (niedziela), godz. 20:00
(Archiwum)

Slajdowisko "Etykieta i kultura jedzenia. Japonia".

Japońska kuchnia to bogactwo kolorów i piękno jedzenia. Potrawy są pięknie aranżowane na talerzu i sprawiają ogromną radość oczom. Smaki, często delikatne doskonale komponują się z przeróżnymi gatunkami zielonej herbaty.

Co istotne – kuchnia Japonii to nie tylko sushi i surowe ryby – sashimi , które stają się coraz popularniejsze na Zachodzi. To także  różnorodność dań z makaronu, wspaniałe gorące dania z ryżem oraz tradycyjna zupa miso. Nie sposób też nie wspomnieć o doskonałych daniach smażonych oraz o bogactwie kuchni różnych regionów.

 

Oczywiście – mamy w Japonii dania bardzo wyszukane, reprezentacyjne, oraz dania codzienne – często nie mniej smaczne. Mamy też dania przygotowywane na specjalne okazje – na Nowy Rok, czy inne święta oraz dania zimowe i letnie.

Ważne jest nie tylko, co się je, ale także sposób jedzenia. Japończycy posługują się pałeczkami. Istnieją różne rodzaje pałeczek. Są zwykłe drewniane jednorazowe pałeczki, spotykane w barach szybkiej obsługi, ale są też eleganckie pałeczki, czy pałeczki ułatwiające jedzenie makaronu. Są też specjalne pałeczki używane do gotowania potraw.

 

Na różnorodność dań nakłada się różnorodny kodeks zachowań związanych z jedzeniem. Kiedy można jeść na ulicy? Co zrobić, gdy danie podano na wspólnym talerzu? Kiedy można używać łyżki do jedzenia? Co należy powiedzieć przed i po jedzeniu?

 

Klub U Louisa


ostatnia aktualizacja: 2007-02-16
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności