30-31.05.2015

Rośliny młodości – zioła jako metoda na zdrowie przez długie lata - warsztaty w Prapełni

Warsztaty odbędą się w dniach 30-31 maja. Prowadzenie Rima Sadurska.

Warsztaty poświęcone będą ziołowym kuracjom wzmacniającym i odmładzającym.
Majowe zajęcia poświęcone są profilaktyce antynowotworowej oraz roślinom przeciwdziałającym objawom starzenia się organizmu. Dużo wiedzy na temat substancji pszczelich i możliwościach ich zastosowania. Zajmiemy się także ziołom dla serca i układu krążenia. Rozpoczniemy proces tworzenia własnych zielników. Spróbujemy potraw zrobionych z wykorzystaniem świeżych ziół.

ZIOŁOWE KURACJE WZMACNIAJĄCE CIAŁO I PSYCHIKĘ
- Poznamy rośliny poprawiające wydolność psychofizyczna organizmu i pomagające radzić sobie ze stresem, oraz które dodają energii i wigoru. Omówimy wybrane rośliny polskie, azjatyckie i amerykańskie.
- pozyskiwanie i gromadzenia energii życiowej w świetle azjatyckich systemów postrzegania życia człowieka
- kuracje wzmacniające organizm, dla osób osłabionych, rekonwalescentów, dla sportowców, dla dzieci.



ZASTOSOWANIE ZIÓŁ I DIETY W PROFILAKTYCE ANTYNOWOTWOROWEJ
- Profilaktyka antynowotworowa w holistycznym spojrzeniu.
- Omówienie roślin o właściwościach przeciw-utleniających i antynowotworowych.
- Ilości niezbędne w codziennej diecie, aby można powiedzieć o profilaktyce antynowotworowej. Propozycje przepisów z użyciem cennych roślin.

ZIOŁA LECZNICZE JAKO SKŁADNIKI POTRAW
- Omówimy stosowanie ziół leczniczych jako składników potraw, kiedy chcemy wprowadzić roślinę leczniczą w formie składnika posiłku.
- Sposoby przygotowania ziół, by stały się składnikiem potraw.
- Zioła uzupełniające potrawy, by stały się łatwo przyswajalne i bogate w wartości odżywcze
- Poruszymy zagadnienia wartości ziół i przypraw jako dodatków wzbogacających codzienną dietę.
Poznamy zioła, które są mniej popularne w kuchni.
Zaproponowanych zostanie wiele przepisów - sałatki, zupy, pasty. desery.
Ćwiczenia:

WSPÓLNE GOTOWANIE
Zrobimy zupę dla siebie pożywną zupę, a także przekąski do drugiego dania. By posiłek był pełny przynieście dla siebie porcję ryżu / kaszy lub pieczywa. Zrobimy to na przerwę obiadową pierwszego dnia dnia.
- dlaczego warto wprowadzić do swojej diety tłuszcze roślinne dobrej jakości
- w jaki sposób wykorzystywać oleje, aby zachować ich cenne właściwości

UKŁAD KRĄŻENIA I SERCE - ZARYS ANATOMII I FIZJOLOGII
INTEGRACYJNE OMÓWIENIE FUNKCJI ORAZ ZABURZEŃ UKŁADU KRĄŻENIA.
- Wybrane zagadnienia z ziołolecznictwa w zaburzeniach pracy serca, krążenia wieńcowego i obwodowego.
- Profilaktyka i fitoterapia żylaków.

HOLISTYCZNE PODEJŚCIE DO ZDROWIA SERCA
- Funkcje serca.
- Czynniki obciążające serce.
- Higieniczny tryb życia jako fundament profilaktyki chorób wieńcowych.
- Holistyczne spojrzenie na całość organu i funkcji serca oraz krążenia.

APITERAPIA
- Miód i produkty pszczele jako wielkie dobrodziejstwo dla człowieka
- Odżywcze i oczyszczające właściwości pyłku pszczelego. Jak spożywać pyłek by w pełni korzystać z jego składników.
- Kierunki zastosowania produktów miodu, mleczka pszczelego i propolisu dla zdrowia człowieka
Ćwiczenie:
PRZYGOTOWANIE ZIOŁOMIODÓW - samodzielnie wykonamy produkty dostosowane do własnych potrzeb. Do użytku domowego.

Praca domowa:
Rozpoczynamy zbieranie okazów do zielnika.
Informacje dodatkowe: Prosimy o przyniesienie dla siebie małego czystego słoika o pojemności ok 0,25 z zakrętką. Możecie wziąć ze sobą miseczkę do zupy, talerz, sztućce albo będzie można skorzystać z jednorazowych.

Rozkład zajęć:
sobota
start godz. 11.00. przerwa obiadowa 14.00 - 15.00 koniec zajęć godz. 19.00
niedziela
start godz. 10.00 przerwa obiadowa 14.00 - 15.00 godz. 17.00 koniec zajęć


data ostatniej modyfikacji: 2015-05-20 12:45:17
Komentarze
 
Polityka Prywatności