Studiuj Dietetykę w KWSPZ

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia zaprasza na Dietetykę - studia I i II stopnia. Rekrutacja trwa do 30 września 2016 r.

DIETETYKA - STUDIA I STOPNIA (stacjonarne i niestacjonarne).

Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach  chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i  medycznymi.

Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.

Absolwent jest przygotowany do:

  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
  • oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
  • zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
  • znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
  • prowadzenia edukacji żywieniowej

Rekrutacja przebiega bez przeprowadzania egzaminów wstępnych, a o przyjęciu decyduje kolejność złożenia wszystkich przewidzianych regulaminem dokumentów. System ten umożliwia studiowanie wymarzonego kierunku, bez względu na zdawane na maturze przedmioty. Ilość wolnych miejsc jest ograniczona.


DIETETYKA I EKOLOGIA ŻYWNOŚCI - STUDIA II STOPNIA
(stacjonarne i niestacjonarne).

Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje dietetyka. Program studiów przewiduje dwie specjalności:
  • DIETETYKA KLINICZNA
  • EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA

Absolwent studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność posiada zaawansowaną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka, rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia, przestrzega praw konsumenta i pacjenta oraz potrafi podjąć współpracę z innymi specjalistami dla ich dobra. Posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki, immunologii, psychologii społecznej, demografii i epidemiologii żywienia. Zna regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe oraz posiada zaawansowaną wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.

Absolwent jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych. Absolwent rozumie potrzebę ciągłego poszerzania swojej wiedzy w celu uaktualniania umiejętności i rozwoju zawodowego. Absolwent jest przygotowany do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, prowadzenia badań w zakresie żywności i żywienia oraz kierowania zespołem badawczym czy terapeutycznym.



O KWSPZ

data ostatniej modyfikacji: 2016-09-02 19:51:27
Komentarze
 
Polityka Prywatności